Úti beszámoló

Categories: Mi történt a plébánián

„Szeptember végén” lehetne a mottója annak a kirándulásnak, amit a szatmárnémeti Árpád-házi Szent Erzsébet nőszövetség szervezett a festői szépségű máramarosi hegyek lábánál fekvő kis faluba, Koltóra.
2o14 szeptember 17.-én reggel 8 órakor a nőszövetség tagjai gyülekeznek a Székesegyház előtt, lelki vezetőnk, Ft. Hársfalvi Ottó atya is velünk tart. Verőfényes, szép őszi nap ragyog ránk, reményt adva, hogy szép napunk lesz ma.
Beszállunk. Elindul a kocsi. Egy szép Mária-ének után elimádkozzuk a dicsőséges rózsafüzért, Isten áldását kérve utunkra.
Utunk első állomása a veresvizi Krisztus Király templom. Ft. Szmutku Róbert atya bemutatja a templomot, aztán szentmisén vettünk részt. A szentmise után meglepetés vár ránk. A helyi plébános szeretetvendégségre hívott meg bennünket, majd megmutatta az új közösségi termet. Kellemes, hangulatos beszélgetés után elindultunk Koltóra.
Koltó felé közeledünk, csodás táj tárul elénk, Petőfit idézi: „Oly szép itt minden, mintha a természet éppen nekem teremtette volna”.
Koltón szívélyesen fogadtak, első utunk a gróf Teleki Sándor kastély és emlékmúzeum meglátogatása volt. Nagyon szép, érdekes és részletes idegenvezetői útmutatások után, az idegenvezető megismertet Teleki Sándor, a „vad gróf” életével és Petőfi Sándorhoz fűződő barátságával, végigjártuk a kastélymúzeum szobáit, nagy érdeklődéssel néztük végig az ott látható „ereklyéket”, mint Petőfi kézzel írott versei (31 verset írt a kastélyban), az eredeti állapotban megmaradt hálószobájuk, vagy Jókai Mór, Arany János, a Teleki grófi család, Bem József tábornok korabeli arcképei, csatajelenetek a korabeli harcokból, levelezések.
Ezután a kastély udvarán lévő szoborparkot tekintettük meg, Petőfi és hitvese életnagyságú szobrát, az eredeti kőasztalt, amelyen a költő verseit írta (a somfa alatt), Bem József 48-as honvédtábornok közelmúltban leleplezett szobrát.
Majd kimegyünk a református temetőbe, lerójuk kegyeletünket a gróf és felesége sírjánál, imával és énekkel. A „vad gróf” sírja egyszerű márványlappal van befedve.

Felirat a fedőlapon:
Itt nyugszik római Szent birodalmi széki gróf Teleki Sándor 1848-49 béli honvéd ezredes és erő. Született 1821 – meghalt 1892.
Egy családias, kellemes panzióban elfogyasztott finom ebéddel fejeztük be koltói utunkat. Kötetlen beszélgetés és egy kis dalolás (Petőfi versek) után elbúcsúztunk vendéglátóinktól és Szatmár felé vettük utunkat.
Jó hangulatban, lelkiekben feltöltődve, összetartozásunkban megerősödve tértünk haza.

Betuker Mária
Szilágyi Gizella
Szatmárnémeti
2o14.o9.22.

DSC_0060               DSC_0125

DSC_0086

DSC_0900

DSC_0938

DSC_0959

DSC_1001

DSC_1011

DSC_1015