Amennyiben valaki egyházi házasságot szeretne kötni legalább két hónappal, de jobb ha már év elején jelzi szándékát a plébánián. Ez fontos azért, mert házasságkötés előtt a jegyeseknek részt kell venniük több jegyesoktatáson is. A jegyesoktatás célja, hogy megismerjék a katolikus egyház tanítását a házasságról, hogy kapcsolatukat keresztény szemszögből is megvilágítsuk.


Sokan azért választják a Székesegyházat, mert a város központjában van. Ahhoz azonban, hogy a Székesegyházban kössenek házasságot, fontos hogy legalább az egyik fél tartozzon a plébániához. (Plébániához tartozás azt jelenti, hogy római katolikus legyen és területileg is olyan utcában, negyedben lakjon, amelyen a plébániához tartozik.) Ha más plébániához tartoznak, elbocsátót kell hozni az illetékes plébánostól. Vegyes vallás esetén is érvényes, hogy a katolikus fél a plébániához tartozzon, ellenkező esetben neki is elbocsátót kell hoznia. Az egyházi törvény szerint az esketésben minden katolikusnál a lakhelye szerinti plébános az illetékes. Szükséges tudni azt is, hogy hol keresztelték a jegyeseket. Ha nem a Székesegyházban lett keresztelve, keresztelési igazolást és szabadállapotának az igazolását is kell kérnie attól a plébániától, ahol megkeresztelték. Szükséges, hogy a katolikus jegyes esetében meg legyen az elsőáldozás és jó, ha bérmálkozó is volt. Amennyiben egyik fél sem vallásos meggyőződésből jelentkezik házasságkötésre, azt a plébános visszautasíthatja.


Külföldön élő jegyesek, akik itt akarnak házasságot kötni, a külföldi lakhely illetékes plébánosától kell hozzon elbocsátót, vagyis engedélyt, hogy itt köthessen házasságot, függetlenül attól, hogy esetleg itt volt keresztelve. Mindig a lakhely számít, még pedig az, ahol az utolsó hat hónapban lakott. Ez azt is feltételezi, hogy be kell jelentkezni az ottani plébánián. Egyben jó, ha ott tartják meg a jegyesoktatást, mivel nagyon rövid az idő, mikor hazautaznak az esküvőre.